Какво различава лаптоп от бизнес клас или преносима работна станция от масово продаваните потребителски продукти?

Почти всеки знае, че масово продаваната техника в България е нисък клас потребителски компютри и лаптопи. Предназначението на тази техника е да задоволи базовите нужди от комуникация в Интернет, офис приложения и мултимедия. Естествено, за да е масова тази техника, нейната цена е достъпна за джоба на българина, но както ще видим след малко „Евтиното излиза скъпо“. Този клас потребителска техника, наистина ще задоволи ниските изисквания на повечето потребители, но на практика хората си купуват стари технологии в нова опаковка.

Какво означава това ли? Повечето евтини нови лаптопи страдат от следните вродени проблеми:

1. Процесорите са от най-ниския клас Celeron, Core i3 или в най-най-добрия случай двуядрен /а не четириядрен/ Core i5. С повече „късмет“ може да попаднете и на AMD. Тези процесори или са морално остарели като технология, или са с доста посредствени параметри като изчислителна мощ, кеш и вградени инструкции.

2. Оперативната памет в повечето случаи е 2 GB DDR3, а в най-добрия случай е 4 GB. За съвременните операционни системи като Windows 7, 8 и най-актуалната 10 наличието на 2 GB RAM е крайно недостатъчно. Повечето потребители смятат, че 4 GB са достатъчно комфортни за работа и приложения от офис клас и мултимедия.

3. Лично за мен най-проблемната и осакатена част на ужким новите лаптопи е бавния диск. Въпреки, че сме края на 2015-та година, производителите масово внедряват бавни твърди дискове. Говоря за скорости на въртене като 5400 rpm, а с повече „късмет“ може да попаднете и на такъв със скорост 4500 rpm. Към днешна дата бавната скорост при четене и запис от твърдия диск е основния лимитираш фактор за скоростта на всеки един лаптоп или компютър. И е почти обидно от страна на големите производители да внедряват подобен вид морално остарели технологии. Но пък нали трябва да е евтино…

4. Матриците на почти всички масово продавани лаптопи са лъскави. Това на практика е много далеч от ергономията и комфорта при работа. Още по-далеч е и от здравословните и препоръчителни условия на труд пред дисплей в продължение на часове. Много е трудно на пазара за лаптопи да се намери дисплей на ноутбук с матово покритие – Anti glare. Но както се казва „Луд на шаренко се радва“!

anti-glare-display

5. Не на последно място по важност са и материалите за изработка. В този клас техника масово се използва пластмаса. Като последствие от този факт, повечето сглобки на шаситата са доста крехки, бързо се отварят луфтове. По-лошото е, че пантите са доста крехки и това създава най-често проблеми на сервизите за преносими компютри.

6. За капак ще добавим, че в тези нови лаптопи не е помислено сериозно за охлаждането. В комбинация с факта, че повечето потребители не се грижат добре за мобилния си компютър, това много често създава проблем на гаранционните и извънгаранционни сервизи.

Как ще ме убедите да си купя такава „нова“ техника с остаряли технологии, и всичко това в ценовия клас 600-900 лв. За пример ето един привидно добър и нов модел на Asus x553ma-sx454b, само че машината страда от всички изброени проблеми. Цената е около 610-630 лв. в зависимост от крайния търговец.

Разбира се във високия и професионален клас техника нещата стоят различно. За там обаче трябва да приготвите сума от порядъка на 2-4 хиляди лева или да сте готов за покупка на кредит.

За практичните клиенти най-доброто на пазара се нарича лаптоп втора ръка от бизнес клас.

Срещу вече цитирания Asus ще изправим в битка ето този Dell Latitude E6420.
За същите пари получавате:
– истински четириядрен процесор Core i7
– 8 Gb DDR3
– 128GB SSD SATA
– 14.0 HD+ 1600×900 Anti-Glare LED
– качествени и почти вечни материали на шасито и капака

laptopi-vtora-raka

Коментарите оставям на вас
.
При бизнес лаптопите компонентите се правят, така че да издържат много след свършването на гаранцията. Докато са нови те минават през постоянна поддръжка от съответните специалисти, така че да бъдат полезни за дадена компания. И тъй като повечето западни фирми са богати, те сменят компютрите си и старите идват на родния пазар. Така може да се сдобиете с евтин лаптоп втора ръка, при това машината да бъде качествена и с необходимата гаранция.

Най-популярните и използвани бизнес серии ноутбуци са: IBM Thinkpad, Fujitsu Lifebook, Dell Latitude, HP Elitebook и така нататък. И докато компонентите при домашните преносими системи могат да се развалят след изтичане на гаранционния срок, тук при бизнес моделите конфигурацията е на далеч по-високо ниво. И за да не се налага да хвърляте машината си в боклука по-добре потърсете употребяван лаптоп от доказана и утвърдена фирма, на която може да имате пълно доверие.

Важно е за лаптопите втора употреба да се закупят от фирма, която отдавна е в този бизнес и има добро име. При лаптопите особеност е, че могат да проявят дефект след няколко дена и тогава влиза в действие гаранцията, която обикновено е шест месеца. При закупуване от частно лице е твърде проблематичен въпросът с гаранцията (без да изпадаме в литературни отклонения). Фирмата, която препоръчвам за покупка на употребявани лаптопи е Интерсервиз-20.

Има и още един аргумент за закупуването на такъв лаптоп. Цената на по-евтин бизнес лаптоп втора употреба на 2-3 години обикновено е около два пъти по-ниска от цената на нов лаптоп от потребителския клас. Дори след няколко години да ви се наложи да го замените, вие пак ще можете да си закупите друг за приблизително същите пари. Финансово нищо не сте загубили, а технологично със сигурност сте спечелили.

Share This Story!

Loading Facebook Comments ...