Платените инструменти за seo анализ на вашия уеб сайт са много, но когато не разполагате с бюджет, за да извършите анализа, то тук на помощ идват някои безплатни инструменти и хитринки.
В тази статия ще се спра главно върху анализа на линковете към вашият сайт и инструменти показващи колко добре е оптимизирано съдържанието на сайта ви. Ще покажа един от начините как лично аз анализирам даден уеб сайт. Инструментите които смятам да използвам са:
  • Ahrefs (безплатната регистрация дава добър отчет за това колко на брой са вашите линкове, кои домейни ви линкват и кои са най-силни)
  • OpenSiteExplorer (без регистрация, ползвам го само, за да гледам авторитета на домейна и страниците, линковете които показва са с голяма неточност и доста бавно се ъпдейтва)
  • WooRank (доста полезен онлайн инструмент за анализа на структурата на вашият уебсайт, доста разширен отчет и дава доста полезни съвети)

Ще вземем за пример сайтът http://wickeble.com/на който ще направим един кратък анализ. Препоръчвам важните данни да си ги записвате или да си правите скрийншот, тъй като безплатните версии на инструментите, не позволяват експортиране на отчета. Ще започна с OpenSiteExplorer, безплатно сайта ни дава достъп до най-силните 5 линка към нашия сайт, а при регистрация броят е по-голям, при платен абонамент, получавате пълен достъп. Една безплатна регистрация никога не пречи, регистрирайте се, за да получите по-разширен достъп до сайта. Ето и screenshot:
Кликнете за по-голям размер

Какво ни показва OpenSiteExplorer?

Domain Authority – В случая е 24/100, максималното е 100/100, това е авторитет на домейна и оценка от инструмента.
Page Authority – В случая е 36/100, авторитет на страницата
Linking Root Domains – Броят на главните домейни които ви линкват според инструмента, не обръщам голямо внимание на това число от този инструмент, тъй като повечето случаи е невярно. 
Total links – Брой линкове към вашият сайт. Отново не обръщам внимание на това число в този инструмент, базата данни им се ъпдейтва веднъж месечно, понякога даже и по-рядко и са доста назад в това отношение. 
Inbound links – Този таб ви показва таблица с информация за линковете към вашият сайт. По подразбиране те са подредени низходящо според авторитет на домейна и страницата. 
В случая с wickeble.com, най-силните линкове според инструмента са от about.me, feedburner и блога за оптимизация на Андрей Димитров. Таблицата показва беклинка (със заглавието на страницата), anchor text (заглавие на връзката), авторитет на страницата и авторитет на домейна. 
Top pages – този таб ви показва друга таблица която съдържа информация относно вашите най-авторитетни страници в сайта. За пълна информация отново ще ви трябва абонамент, като разбира се, регистрираните получават малко повече информация. Ето и screenshot:
Кликнете за по-голям размер

Linking domains – друг полезен таб който ви показва обобщена информация за домейните които ви линкват. Ето и screenshot:

Кликнете за по-голям размер

Anchor Text – Това е последният таб на който ще обърна по специално внимание, наистина е полезен ако желаете да получите информация относно това с какъв текст са вашите линкове. Ето и screenshot:

Кликнете за по-голям размер

За достъп до останалата информация която дава инструмента ви е нужен платен абонамент. За наше щастие обаче има други алтернативни инструменти които показват друга важна информация безплатно (разбира се имат своите ограничения). Моят извод за този инструмент – ползвам го, за да проверя информацията относно авторитета на страницата, домейна и линковете, за друго според мен този инструмент не става, много бавно се ъпдейтва, което често довежда до неточна информация. 

Какво ни показва Ahrefs?

Следващият инструмент в списъка е Ahrefs.com. Наистина харесвам този инструмент – показва вярна информация за вашите линкове, базата данни се обновява всеки ден. Използвам този инструмент, за да проверя броя на линковете и допълнителна статистика за тях. Ето и screenshot:
Кликнете за по-голям размер

Числото върху което винаги поглеждам е Total Backlinks или в случая – 1,558. Можете да сравните данните със тези на OpenSiteExplorer. Ще видите, че бройката на линковете е много по-точна. Разбира се инструмента не показва всички линкове безплатно, тук отново ви трябва абонамент. Тук отново има няколко табове с доста полезна информация, като на началната страница са решили да сложат диаграми показващи растежа беклинковете и линкващите домейна, което е наистина полезно. Скрийнщотът не показва цялата част от страницата, по-надолу има диаграми най-различна информация за домейните които ви линкват както и за текстовете в линковете. 

Няма да се спирам подробно върху този инструмент, но ето върху какво наблягам:
Backlink types – видът на вашите беклинкове, показва дали са текстови, dofollow, nofollow, дали са от картинка, от iframe, дали линковете са sitewide или не (тоест от всяка страница на сайта или само от една). 
New/lost табовете – показват информация за нови и загубени беклинкове. Ahrefs дава и календар от който да избирате дати в които да погледнете какво се е случило със вашите линкове тогава. 
Извод – добър инструмент показващ наистина актуална и добра информация относно вашите беклинкове, разбира се отново е ограничен и иска абонамент. Регистрирайте се, това ще ви даде по-голям достъп до инструмента. Сами виждате, че информацията за линковете към вашия сайт е доста по актуална от предишният инструмент OpenSiteExplorer. Ahrefs имат собствена система за авторитет, но предпочитам тази на предишния инструмент.

Анализ на структурата на вашият уебсайт

За целта използвам инструмента WooRank (woorank.com). Този инструмент е полезен, защото показва колко добре е оптимизиран кода на вашият сайт. След като инструмента зареди вашият уебсайт, показва топ 5 приоритети които трябва да извършите като промяна за вашият сайт. Ето и screenshot: 
Кликнете за по-голям размер

Виждате, че инструмента показва 53.5 точки за маркетингова ефективност на сайта ( от общо 100 ). Показва също и колко грешки има сайта в отчета, колко неща са изпълнения вярно и колко могат да се подобрят.


5-те съвета които инструмента дава относно wickeble.com са :

  1. Поправка на синтакса на кода ( най-често инструмента препоръчва това, когато сайтът ви не е w3c валиден )
  2. Добавяне на сайта ви в DMOZ 
  3. Разширяване на регистрацията на домейна ( разбирам го така – по-дълга регистрация на домейна, показвате, че сте по-сериозно играчи пред google )
  4. Повече съдържание
  5. Оптимизация на мобилната версия
При кликване на всеки един от тях инструмента дава обосновка, разбира се. Отляво под Website Review ще видите линк към всяка една от секциите на отчета. Ако за първи път правите отчет на сайта, препоръчвам да обърнете внимание на всяка една част от отчета. 
Накрая може да сравните информацията между трите инструмента и да направите извод за себе си. Има много други инструменти които дават подобен анализ, но това е моя избор. Използвам този начин, за да анализирам собствените си сайтове, както и тези на конкурентите.  

Share This Story!

Loading Facebook Comments ...