Как да изберем лаптоп според нуждите си

В днешно време лаптопът не е лукс, а необходимост. И тъй като тези персонални компютри са представени в голямо разнообразие от класове и ценови диапазони, то всеки може да избере модел според своите нужди. Преди, обаче, да пристъпим към своя избор, е добре да си отговорим на няколко въпроса. На първо място трябва да определим средствата, които можем да инвестираме в своето очакване да си набавим качествен лаптоп.На второ място трябва да отчетем целта за закупуването – игри, бизнес, просто комуникации и т.н. После трябва да изберем модела и дизайна , като за целта трябва да отделим време , за да посетим специализираните сайтове или местните магазини , за да се информираме по интересуващите ни въпроси. Да определим и изберем модела, който най-подхожда на нашите цели и нужди, ще изисква малко време.Ако той е добър – има по-малка вероятност да се срине.Ако професията или личните ви нужди изискват по-голяма сигурност, изберете лаптоп с пръстови отпечатъци, лицево разпознаване или други начини, осигуряващи достъп само за избрани потребители.
Кой лаптоп да изберем?
Кой лаптоп да изберем?
Все пак имайте пред вид, че скъпият продукт не винаги е за предпочитане. Винаги може да направите интелигентния избор сред многообразието на пазара.Малките екрани се продават на по-ниска цена.Те имат по-добра преносимост и по-висока енергийна ефективност. Ако ви е необходим лаптоп във връзка с вашия бизнес, нека да е с по-голям екран, което ще улесни работата ви.Друг аспект, който трябва да се има пред вид , е паметта. Тя трябва да е висока или да следва стандартите на последните модели.Има лаптопи, които са много популярни сред потребителите, защото обслужват техните нужди на сравнително изгодна цена.Например студентите предпочитат най-известните марки, защото те предлагат достъпност и много нови функции и програми. Основното предимство на един модел е неговата компактност и преносимост, които ще позволят да го носим със себе си в офиса, в колежа, при пътувания, на почивка и навсякъде, където ни е нужен.Нашият първи критерий, при избора на преносим компютър, е да отговаря на собствените ни нужди, на начина ни на живот, които за различните потребители са различни.Определете първо индивидуалните си потребности и после цената.Изборът е голям – големи, малки преносими, тежки и ултралеки, цветни, мултимедийни, бързи за игри и т.н.Вслушайте се в съветите на професионалистите, които може да потърсите , ако не сте наясно каква покупка да направите.Задайте си въпроса : Кой лаптоп е най-добър за мен ? А и посещението на форума ще ви помогне да прецените дали евентуалният избор е достатъчно добър за вашите нужди.Дискусията ще ви помогне да определите и оптималната цена на модела, отговарящ на вашите личностни изисквания – за работа, за пътешествия, за удоволствие, за университета или за други специални приложения. В днешни дни повечето марки на водещите компании са надеждни, поради своите стандарти, но доста ще трябва да проучим и поумувам , преди да направим своя избор.
Може да се спрем на популярни, широко достъпни линии, позиционирани предимно за домашна употреба /гледане на видео, за интернет и игри/. Или на продуктови линии за офис задачи /конфигурации с използване на интегрирана графика/.С различни размери и мощност , с присъщи характеристики, те позволяват на купувача да избере най-доброто съчетание от възможности, за да бъдат удовлетворени неговите нужди, независимо дали става въпрос за лаптоп за офиса или за бърз модел с мощна графична карта, за да замени настолния компютър. Най-подходящи за офиса са моделите с предварително инсталирани операционни системи с разширени настройки на параметрите на мрежата, което ще улесни връзката с по-големите местни и чужди компании.
Ако ежедневието ни е динамично и непрекъснато сме в движение, за предпочитане е ултрапортативен модел с хубав дизайн и пълна мобилност. Вградената безжична мрежа прави собственика самостоятелен и независим от местоположението, осигурява му постоянна връзка с интернет. Специално за професионалисти в тесни или разнообразни области, има преносими компютри, предназначени за решаване на голям кръг от офисни задачи, с допълнителни портове и конектори за всички поводи.За промишления сектор е най-добър моделът с подобрена функционалност, позволяваща контрол на всички видове устройства , за диагностика и наблюдение в което и да е направление.
Личният преносим компютър е нещо много полезно и удобно.И незаменимо, ако често пътуваме или учим в друг град. За специалистите няма да е трудно да направят своя избор. А обикновеният човек, студент, мениджър, журналист, често се ръководи от съвети на приятели и познати. Но не забравяйте, че това , което е добро за нас, не винаги е такова за другите.Затова винаги трябва да се съобразяваме с личните си нужди.Всеки ползвател си има свои изисквания, съображения и цели . Ако искаме да се сдобием с преносим компютър не за офиса, а за развлекателни цели: игри, музика и кино, да изберем мултимедиен модел. Той ще притежава висококачествена акустика, екран с висока резолюция и мощна графика.Повечето модели са оборудвани с тунер, дистанционно управление и поддръжка на 3D изображението.За гледане на уеб страници са най-подходящи компактните нетбук устройства, оборудвани с малък диагонал на екрана ,интегрирана видеокарта, уеб камера, вграден микрофон и още други приспособления. Малки и леки, те имат и предимството, че батериите им се използват дълго.В зависимост от предназначението на лаптопа, трябва да съобразим и вида на дисплея. Например за удобна работа с офис приложения и сърфиране в интернет, големината трябва да е 16:10, за да отрази повече информация. За проектиране, редактиране на снимки и други професионални цели, за предпочитане е същото съотношение на екрана, но с по-голяма разделителна способност.За игрите и филмите е препоръчителен диагонал от 17 инча, но с формат 16:9 и висока разделителна способност. В зависимост от типа на дисплея, ще зависи качеството на изображение.Ако екрана има матово покритие, при досег със светлината, ще се наруши оригиналното изображение.Ако се насочим към по-мощен модел, да не забравяме, че той консумира повече енергия и трябва да имаме готовност да зареждаме батерията по-често, както и редовно да почистваме вентилационната система.Много преносими компютри имат вграден четец за популярни формати карти. Той е удобен за прехвърляне на данните от нашия фотоапарат или телефон върху твърдия диск.Капацитетът на батериите ще бъде една от най-важните характеристики на нашата бъдеща придобивка, затова тя трябва да бъде максимално енергийно ефективна.За пътувания извън града, за престой на места, където няма възможност за презареждане, е подходящ икономичен нетбук със сменяема батерия.
Изборът на лаптоп изисква съставящите го компоненти да са балансирани, съобразно неговото предназначение, което зависи от нашите нужди. Най-добре е избраният модел поне малко да надминава средното ниво, защото така ще ни служи няколко години, докато не стане морално остарял.Не е задължително да търсим най-скъпите, най усъвършенстваните техники. Защото утре ще бъде създадено нещо ново, за което дори не можем да си помислим днес.

Share This Story!

Loading Facebook Comments ...