“Какъв да бъде следващия ми телефон?”, “Кой телефон да си купя?”, това са може би най-често срещаните въпроси когато не знаете кой смартфон да си купите, особено при такъв голям избор, където Galaxy Note 4, iPhone 6 и редица други контролират пазара. Изборът несъмнено е труден, но ние трябва да го направим според нашия бюджет и най-вече предпочитания. Реших да напиша този гид с цел да Ви помогна да изберете вашия следващ смартфон и най-вече да направите правилния избор и да останете доволни от себе си и телефона колкото се може по-дълго след това.

Има три главни неща пред които трябва да се спрем преди да решим кой смартфон да закупим :

 • Цена
 • Операционна система и характеристики
 • Дизайн

Как да се съобразим с цената

smartphone-price

Цената е най-ограничаващия фактор при избора на смартфон, но и факторът с който трябва да се съобразим най-много. Смартфоните лично аз ги разделям на три класа : нисък, среден и висок. Например, Huawei произвежда смартфони от ниския и средния клас, докато iPhone и Samsung произвеждат от високите. Нека разделим сега телефоните и по ценови клас:

 • от 100 до 300 лева
 • от 300 до 750 лева
 • от 750 лева нагоре

Няколко примерни телефона от ниския клас са мини/компакт моделите на Galaxy S, Xperia Z. Това са телефони които ни дават потребителско изживяване приближаващо се до това на средния клас, но разбира се донякъде много често лимитирано. Например Galaxy S3 мини версията е с по-слаби характеристики и по-малък екран от Galaxy S3. Въпреки това телефонът има Android и наистина доста голям процент от приложенията тръгват, както и някои игри. Ако вашият бюджет е до 300 лева, също така има и други модели от серията Galaxy с по-голям екран, но и по-слаби други характеристики. Друга алтернатива също е да погледнете някой Huawei или бюджетен Nokia Lumia телефон който да се вмъкне в ценовия клас, в зависимост от това каква операционна система предпочитате.

Има една уловка която всички срещаме ежедневно и тя е телефон на лизинг. Наистина препоръчвам да си купите телефон на лизинг едва тогава когато цената за вас е най-слабоограничаващия фактор и/или сте наистина ясно със другите два фактора. Купуването на телефон с договор от 24 или повече месеца ще Ви донесе големи неприятности, тъй като 80% от тези купили договор от 2 или повече години, решават да сменят телефона си още преди да е изтекла втората година.

Операционната система и характеристики на телефона

mobile-operation-systems

Един наистина значителен фактор, който за голяма част от потребителите е неясен. Задайте си въпроса “За какво ще ползвам този смартфон?”, независимо дали ще е за игри, бизнес приложения или сърфиране в интернет, Вие трябва да сте наистина наясно със себе си, защо купувате даден телефон. Това е особено важно, тъй като над 90% от световните потребители биват ограничавани от ценовия фактор, а това означава, че все още не може да имате всичко каквото желаете от един смартфон

След като сте наясно за какво точно ще използвате вашия бъдещ смартфон, нека пристъпим към следващата важна стъпка: избирането на операционна система. На всички ни е ясно, че Android има най-голям дял, след това е iOS и след това е Windows.

В момента аз съм с един прекрасен и наистина здрав Nokia Lumia 1020, избрах телефона по неговата здравина, дизайн и някои характеристики. Не съжалявам с избора си, до ден днешен съм доволен от телефона, защото камерата му несъмнено е от най-добрите за днешните смартфони и също така е наистина здрав.

Изберете Windows Phone ако:

 • Операционната система на вашия телефон не е толкова важна, стига той да върви гладко и да има най-важните приложения

Изберете Android ако:

 • Искате да имате голям избор от приложения
 • Добра съвместимост с редица други устройства

Изберете iOS ако:

 • Имате пари и искате да имате телефон който има супер лоша съвместимост с други устройства и операционни системи

И трите операционни системи имат игри и имат основни приложения като мобилен microsoft office и други. Аз например избрах Windows Phone, върви гладко, има отлична съвместимост с Microsoft Office и когато желая, има стотици игри да си играя в Windows Store.

Предимствата на Android са наистина доста, като чести ъпдейти, голям избор от приложения и за някои може би по-красив интерфейс. Android също така се root-ва лесно, което прави телефона още по-бърз и приятен за ползване.

След като сте избрали операционната система на вашия бъдещ смартфон, време е да вникнем в характеристиките. Тук ще бъда наистина кратък и ясен, тъй като статията е предназначена за обикновените потребители.

Ако телефона е с Android:

 1. Гледайте да е поне с четири ядра, всяко от което поне 1,2 или 1,4ghz. Това не важи за ниския клас, тъй като при ниския клас много трудно бихте уцелили добри характеристики
 2. Повече RAM на телефона означава, че ще върви по-гладко и ще можете да подкарвате повече приложения едновременно

Същото важи и за Windows Phone, макар, че при него рядко се срещат 4 ядра. Относно iOS, гледайте да не си избирате телефон с такава операционна система 🙂

Правилния избор на дизайн не е само до външния вид!

Да изберете телефона според дизайна означава да погледнете и от какво е изграден, как е защитен и колко е издръжлив. Въпреки, че голяма роля играе дали телефона ще е красив, за мен специално голяма роля играе и неговата издръжливост. Това е от потребител до потребител. Тук ще вметна и нещо кратко относно Gorilla Glass 2/3/4: не си заслужава, въпреки, че казват, че телефона не се драска или дисплея трудно се пука, съвсем не е така, казвам го от личен опит, тъй като последните ми три телефона бяха с тази “невероятна” технология, не се залъгвайте.

Телефоните с метално покритие са за предпочитане пред тези с пластмасово покритие. Макар и дизайна наистина да е нещо зависимо от предпочитанията на потребителя, то всеки би се съгласил, че телефон със метално или стъклено покритие изглежда по-добре, затова гледайте и от какво е изградено покритието на вашият телефон.

Както може би вече подсказах по-горе, Nokia Lumia телефоните наистина са здрави. За тях има десетки тестове в YouTube, но въпреки това те не са нечупливи, нито трудни за одраскване, просто са по-издръжливи от другите телефони на пазара.

Share This Story!

No Comment

Comments are closed.