Здравейте приятели, тъй като напоследък станах доста активен в социалните мрежи, реших да напиша статия за това как да използвате различните социални мрежи като Facebook, Instagram, Pinterest, Twitter и Google+ пълноценно. Нека обясня накратко коя социална мрежа за какво е:

Facebook – най-голямата и всеизвестна социална мрежа създадена да свързва хората помежду им. Хората споделят снимки, клипове, събития, накратко казано всичко около техния живот, като всеки профил има свой timeline.

Instagram – друга социална мрежа, предимно използвана от нашите мобилни устройства. Създадена е за споделяне на моменти, снимки и клипове, като след това споделянето им в други социални мрежи като Facebook и Twitter е по-лесно.

Twitter – накратко наречена като “SMS-ът на интернет”, това е микро версия на социална мрежа тип блог, където всеки поства статус до ограничен брой символи, а също така вече е възможно и качването на снимки и клипове от услугата Vine.

Google+ – това е най-бързо развиващата се социална мрежа, вече с около 300 000 000 активни потребители. Тя не е конкуренция нито на Facebook, нито на Twitter или някоя друга мрежа. Google+ е по-скоро мрежа по интереси, бизнес социалка. Там се събират хора от бизнес средите и дискутират сериозни теми.

Как да използваме Facebook по-добре?

Facebook ни дава уникални възможности – споделяне на снимки, клипове, текст, да тагваме приятели, да пишем тагове в статусите си, да създаваме събития и други. Но как да използваме всичките тези неща по-пълноцено?

Първия и най-важен съвет е да познавате приятелите си/аудиторията си, тъй като публикуването на нерелевантни неща бива в 90% от случаите игнорирано. Този съвет важи за абсолютно всички останали социални мрежи.

При публикуването на статус, може да добавите снимка, таг, линк или клип. Използването на тагове трябва да бъде умерено, то няма същата полза както при Instagram например. Също така при пускането на статус имаме възможността да изразим чувства и да покажем местоположение, също така да покажем други активности като четене на книга/гледане на филм. Използвайте ги разумно според тематиката на статуса който ще публикувате. Избягвайте тагването на хора във статуси и снимки които не биха желали да бъдат тагнати (тоест почти всички). Тагването на хора по снимки и публикации е стара спам техника която често води до блокиране на профил/страница.

След като вече сте публикували вашата публикация и има активност, при коментиране имате възможност да добавите снимка или стикер, което също може да използвате по предназначение, а не по спам.

Друг съвет който бих Ви дал за синята социална мрежа е просто да бъдете активни. Коментирайте на хората статусите, харесвайте каквото Ви харесва и не публикувайте на всеки 10-15 минути.

Как можем да използваме Twitter по-добре?

Както вече споменах по-горе, имаме ограничение за статусите, то е 140 символа. Тук обаче също можем да качим снимка, което е страхотно, тъй като визуално ние можем да покажем много повече неща отколкото 140 символа. Използвайте това разумно.

Както във Фейсбук, така и в Туитър, бъдете активни, retweet-вайте и следете всеки който смятате за интересен.

Много често Twitter бива използван за Live updates относно даден event и е доста удобен за това, макар, че има и по-добри алтернативи, имайте го в предвид.

Instagram – как да добием популярност?

Instagram е мрежа в която всеки снима с телефона си и тагва снимката си с най-различни ключови думи които я описват. Защо ли? Защото хората преглеждат тези ключови думи от телефона или от интернет и преглеждат снимките означени с този таг.

Хитринката при Instagram е да използвате колкото се може повече тагове за вашата снимка, тук обаче трябва да бъдете наистина внимателни ако същата тази ваша снимка бъде публикувана автоматично в още няколко социални мрежи. Въпреки това ако тагнете вашата снимка с 10-15 популярни тага в instagram, още в първите минути след качването на снимката Вие ще имате няколко харесвания. Когато хората почнат да срещат често публикации от вас които им харесват, те почват да Ви следят в инстаграм.

Фотографските умения помагат доста в тази социална мрежа, защото по-добрите снимки означават повече харесвания, затова прочитането на някои трикове в мобилната фотография би било от полза.

Как да сме #1 в Google+?

Факт е, че публикациите в тази социална мрежа се индексират от търсачка супер бързо, поради което доста хора смятат, че тази социална мрежа също така има наистина голямо влияние върху класирането на даден сайт в Google.

Интересното е, че в тази социална мрежа може да си направите кръгове по интереси и да поствате оделни неща в оделните кръгове,
като можете да направите така, че само хората в този кръг да видят вашия пост. Разбира се Google+ се
разширява и вече леко започва да се допира и до Facebook, но без да губи бизнес часта си.

Надявам се да съм помогнал на някого с тези малки и кратки съветчета относно това как да използваме любимите ни социални мрежи по-добре. Разбира се има какво да се каже още по темата, затова бих се радвал да чуя и вашите мнения.

 

Share This Story!

Loading Facebook Comments ...