Лаптопът е скъпа и ценна вещ, която обикновено не позволява твърде честа замяна поради високата си цена. Това особено се отнася за скъпите модерни лаптопи, които се купуват с идеята да се справят с тежките приложения и нов софтуер в продължение на доста по-дълъг период от време, преди да бъдат заменени. Ето защо е важно да се грижим за лаптопа си и да го поддържаме в добра форма – това ще му осигури по-дълъг живот и няма да затрудни употребата му, което често се случва след повреда или износване поради небрежност. Не забравяйте, че винаги е по-добре да предотвратим повредата, вместо да ни се наложи да свикнем с нея или да я поправим. Освен всичко друго, положителната страна на това да се грижите за лаптопа си, е че грижата ще поддържа бързината и добрата производителност на лаптопа.

 

Течностите – пръв враг на вашия лаптоп!
 
Постарайте се да избягвате употребата на течности около вашия лаптоп или да я сведете до минимум. Всеки от нас знае колко изкушаващо е да си сипем чаша чай, кафе или пък нещо разхлаждащо в горещите месеци и да се настаним пред лаптопа, но трябва и да не забравяме, че инцидентите стават без да искаме и планираме – и то твърде лесно. Излеете ли течност върху или около лаптопа си, е много вероятно да повредите вътрешните му компоненти или да причините токова повреда. Късото съединение, например, може да повреди необратимо вашите данни или дори да развали определени части на лаптопа. Ако пък разлеете течността по екрана, много е вероятно тя да попадне под рамката в долната му част и да изгори подсветките му. Дори няма нужда да споменаваме до каква степен течностите са фатални за клавиатурата, стига тя да не е устойчива на разливане (spill-resistant). Решението е лесно – не пийте нищо около лаптопа си – дори и да сте изключително внимателни, някой може случайно да ви бутне и да причини инцидента. Другият вариант е да използвате чаша с предпазител – дори и да я съборите, нищо няма да се разлее.
Клавиатурата – най-беззащитната част от вашия лаптоп
 
Всеки, който иска да запази лаптопа си като нов за дълго, трябва да разбере, че всичко, което прави около него, се отразява на клавиатурата. Тя може да пострада от различни действия и инциденти, но също така може да бъде и лесно опазена, стига да се следват няколко лесни правила:
 1. Не блъскайте по клавиатурата, не удряйте бутоните с ярост, не я удряйте като цяло – тя не е виновна, че не сте запаметили документа си или че са ви победили на любимата ви игра. От друга страна, вие ще сте виновни, ако тя се счупи вследствие на непредпазливостта ви.
 2. Забравете за храненето по време на използване на лаптопа – дори и най-малките частици храна влизат под копчетата и затрудняват натискането им. Най-вредната храна за вашия лаптоп е слънчогледът, но клавиатурата ви може да се повлияе и от чипс, препечен хляб и всичко друго, което може да се троши, рони или раздробява на малки парченца, които да заседнат под и между копчетата.
 3. Както вече казахме, течностите са смъртната присъда на вашата клавиатура ако тя не е устойчива на разливане. Обикновено инцидентите, свързани с разливане протичат така: взимаме си чаша с някаква течност, уверени, че на нас няма да ни се случи; разливаме течността върху клавиатурата; установяваме, че най-важните или повечето и бутони вече не функционират; носим лаптопа на сервиз за смяна на клавиатурата или си избираме нова по интернет.
 4. Не почиствайте сами клавиатурата си, понеже копчетата на лаптопа са изключително фини и може лесно да ги счупите. По-добре занесете лаптопа на профилактика, където специалисти ще изчистят каквото е нужно, отколкото да се наложи да го занесете на сервиз за смяна. Имайте предвид, че само лаптопи-хибриди, като например Acer Aspire P3 Ultrabook, могат да функционират и без клавиатурата си, по простата причина, че разполагат със сензорен екран. За всички останали тя е неизменна и напълно необходима част.
Вирусите могат да повредят и хардуера на лаптопа ви!
 
Не си мислете, че ако хванете вирус, ще се отървете с преинсталация и евентуална загуба на част от документите си. Има различни вируси (особено тези от по-старото поколение), чиято цел е да направят някоя част от компютъра ви неизползваема. Те могат да засегнат файловете ви и да започнат да ги копират многократно, докато твърдия ви диск се препълни и забие. Други вируси пък могат да причинят проблем във веригата на компютъра и да доведат до необратимото повреждане на някоя част, което ще изиска скъпата намеса на професионалист. От друга страна, използването на антивирусен софтуер, дори и безплатен, значително ще намали риска от случайното сваляне на вирус и ще се погрижи за защитата на лаптопа ви от зловреден софтуер.
Чисти ръце – здрав лаптоп!
 
Колкото и странно да звучи, винаги мийте ръцете си преди да започнете да работите с лаптопа. Това ще предотврати замърсяване на пада и клавиатурата, а също така и ще допринесе за по-дългия добър външен вид на лаптопа ви. Причината е, че дори и малки, частиците по вашите ръце увеличават триенето и подпомагат процесите, които изтъркват бутоните на клавиатурата, копчетата, пада и частите, до които се допирате. А освен това, лаптоп с лепкави петна по него не е нито лицеприятен, нито удобен за употреба.
Предпазвайте дисплея на лаптопа си – не си струва да го сменяте!
 

Когато затваряте лаптопа, уверете се, че няма малки частици или някакви предмети, които да опрат в дисплея – моливи и химикали, слушалки, телефони и други, които се сливат със цвета на лаптопа и може да се забравят в бързината. Когато затворите лаптопа, особено ако е рязко, тези предмети могат да повредят дисплея – да го надраскат или дори пробият. Затваряйте лаптопа внимателно, хващайки горната част в средата. Затварянето на лаптопа със прилагане на сила от едната страна може да доведе до неравномерно износване на пантичките и да причини изкривяването или счупването на някоя от тях.

Болната тема – батерията!
 
Батерията може да се развали изключително бързо, ако не се грижите правилно за нея. Във ваш интерес е да се постараете да удължите живота ѝ максимално, за да можете да използвате лаптопа колкото се може по-дълго само с едно зареждане и да не се налага да купувате нова батерия скоро. Ето няколко съвета, които могат да ви помогнат да удължите живота на батерията си:
 • Не оставяйте лаптопа включен на ток през цялото време. Често разреждайте и зареждайте батерията до край – това е полезно за „здравето“ ѝ.
 • Винаги се старайте да поддържате температурата на лаптопа ниска – високата температура е най-големият враг на батерията.
 • Винаги сваляйте и инсталирайте най-новите софтуерни версии, понеже по-старите може да източват повече енергия и по този начин да влияят на живота на батерията ви.
 • Използвайте най-ниската яркост на екрана, на която очите ви не се уморяват – високата яркост източва батерията много по-бързо.
 • Изключвайте Wi-Fi и Bluetooth връзките, когато не ги използвате.
 • Използвайте само едно-две приложения наведнъж и изключвайте тези, които в момента не ви трябват.
 • Избирайте хибернация пред заспиване, когато е възможно. Хибернацията щади батерията много повече.
 • Ако ви се налага да смените адаптера, уверете се, че новият е досущ като стария и е подходящ за вашия модел лаптоп.
 • Ако няма да използвате лаптопа си дълго време, сложете батерията на хладно, проветриво място, като преди това се уверете, че зарядът и е около 40 процента.
Ако следвате всички тези съвети, ще увеличите значително шанса на лаптопа си за по-дълготраен живот и ще изключите нуждата от ремонт или закупуването на нов, която може да повлияе изключително негативно на бюджета ви. От друга страна, небрежното отношение към устройството може да доведе до затруднена употреба, неприятен външен вид и повреди, които изискват скъпата намеса на компютърни специалисти.

Share This Story!

Loading Facebook Comments ...