Както повечето от вас знаят, се включих в SEM състезанието на notebook.bg. Реших да споделя какво мисля относно алгоритмите на гугъл и самото състезание. Правилата на състезанието може да ги видите в края на статията.

Search Engine Marketing

Мисля да започна с нещо което наистина ме изненада, тъй като противоречи на един от най-голямите Google ъпдейти, а именно EMD ( exact match domain ). В една статия, която прочетох наскоро, преведено от английски се казва, че EMD ъпдейта е филтър на гугъл който има за цел да предотврати класирането на сайтове по фрази които съвпадат с търсената дума. Простото обяснение за мен е, че или просто търсената дума е наистина слаба и не се взима под внимание от гугъл, или такъв ъпдейт в българската версия не е имало. Друг вариант е, доброто класиране на EMD домейните в състезанието, просто да не е временно.
Моята статия защо да купите acer, при публикуването си беше на трета страница в Google, а сега съм на 5-та и сигурно ще отивам по назад, защото конкуренцията се увеличава.

А това са и правилата на състезанието:
 

1. Всеки участник, може да се включи с URL на домейн или поддомейн.
2. Няма ограничение на броя на домейните, с които може да се включи един участник.
3. Един домейн може да бъде записан за участие САМО един път.
4. Победител ще бъде този URL адрес, който се класира на първо място по търсене на ключовата фраза, обявена по-долу.
 4.1. В класирането НЯМА да се взимат предвид спонсорирани резултати, резултати от новини, картинки, карти, както и всички други резултати, различни от чисто органичните.
5. Началото на състезанието ще бъде в 12 часа по обяд на 03.06.2013 година, когато ще бъде обявена ключовата дума, и ще завърши в 12 часа по обяд на 15.12.2013-та.
6. Търсенето, по което ще се определи победителя, е:
 http://www.google.bg/search?q=“Защо трябва да купим Acer от www.Notebook.bg?“ (http://www.google.bg/search?q=%22%D0%97%D0%B0%D1%89%D0%BE+%D1%82%D1%80%D1%8F%D0%B1%D0%B2%D0%B0+%D0%B4%D0%B0+%D0%BA%D1%83%D0%BF%D0%B8%D0%BC+Acer+%D0%BE%D1%82+www.Notebook.bg%3F%22),
 където „Защо трябва да купим Acer от www.Notebook.bg?“ е фраза в кавички.
6.1. В края на състезанието ще се проведе томбола между първите 100 резултата, класирани по ключовата фраза
6.2. Паралелно ще се проведе състезание между участниците, събрали най-много Харесвания и Споделяния във Фейсбук.
7. Записването ще става от началото на състезанието на адрес: https://www.socialni.bg/ и ще продължи до 12 часа на обяд на 15.09.2013 година.
8. Ще има два етапа на награждаване
8.1. Първи междинен (8-ми септември 2013, 12 часа по обяд):
Класиралият се на първо място URL адрес, събрал най-голям брой Харесвания и Споделяния във Фейсбук, ще получи награда аксесоари за лаптоп (чанта, слушалки, мишка, охлаждаща подложка от марката Canyon), а класираните от 2-10-то място ще получат по една чанта за лаптоп Targus.
8.2. Втори краен етап (15 декември 2013, 12 часа по обяд):
– една парична награда от 5000 (пет хиляди) лева за класиралия се на първо място URL по ключовата фраза;
– един ултрабук Acer на стойност 2 (две) хиляди лева, разигран на томбола измежду първите 100 класирали се URL по ключовата фраза;
– класиралият се на първо място URL адрес, събрал най-голям брой Харесвания и Споделяния във Фейсбук, ще получи награда аксесоари за лаптоп (чанта, слушалки, мишка, охлаждаща подложка от марката Canyon), а класираните от 2-10-то място ще получат по една чанта за лаптоп Targus;
8.3. Всеки записал се участник ще получи отстъпка от 2% и безплатна застраховка при закупуване на лаптоп от сайта на спонсора www.notebook.bg
9. Победителите ще получат уникален код, който трябва да публикуват до 24 часа на домейна-победител след получаването му. Ако по някаква причина не го направи, нов код ще бъде даден на следващия в класирането и заявил участие.
10. Победителят носи пълна отговорност за плащането на всички данъци и такси, свързани с паричната награда.
11. Със записване за участие в състезанието, всеки участник декларира, че няма и няма да има претенции към организаторите и спонсора на състезанието.
11.1. Участници, уронващи престижа на организаторите и спонсорите, могат да бъдат изключени от състезанието.
12. Организаторите, спонсорите, техните семейства и служители нямат право на участие в състезанието.

Пожелавам успех на всички участници и нека googlebot бъде с вас! 🙂

Share This Story!

Loading Facebook Comments ...