Най-вероятно се попаднали на тази статия, защото се интересувате от техника и камери, по специално от телефони които наистина могат да снимат добре. Смятам да ги наричам камерофони, тъй като по принцип като кажем телефон, си представяме една хубава и старичка нокиа 1110 примерно. Е да ама с навлизането на ерата на смартфоните, фаблетите и разните други джунджурии, нещата се промениха коренно. Камерофона, смесица между що годе хубава камера и смартфон е една от най-големите тенденции в мобилните технологии в последно време.

Лоша новина е, че обаче тук не се покоряват нови върхове, както например при мобилните процесори или екрани, но пък постепенно се подобряват и камерите на смартфоните. Блендата и сензорите стават все по-добри (чудя се кога ли ще си имам 8 гигапикселово смартфонче). Чист пример за това е iPhone 6 – макар и такъв огъващ се боклук, той е със сравнително подобрена камера снимаща клипове с 60 кадъра в секунда. Въпреки, че има телефони които вече правят Quad HD и 4К клипове, подобряването на качеството на снимките не е никак значително. Nokia Lumia 1020 все още си остава един от най-добрите камерофони, но пък новите камери на S5 или Z2/3 са със сравнително подобрени сензори и бленди, за по-добри нощни снимки например. И все пак, Nokia Lumia 1020 е един от наистина малкото телефони които ще ти дадат RAW формат на снимка във висока резолюция!

Какво ни очаква? Тъй като вече Sony работи по 8K камери, лично аз очаквам техните смартфони да бъдат със значително подобрени сензори на камерите (наблягам на сензорите, тъй като те са нещото което наистина куца при камерите на смартфоните).

Ще дойде и време когато един Canon 7D ще се побира в сензора на камерата на Galaxy S10 или 15 примерно! Един интересен факт който исках да спомена е например, че Android беше първоначално разработен за камери. Да, но след като видяха, че бъдещето е в смартфоните, Гугъл си промениха мнението… и забогатяха още повече.

Едно е сигурно – Нокиа и Sony са телефоните с най-хубави камери и ще бъдат в близкото бъдеще. Да разбира се, iPhone и Galaxy серията няма да останат назад, но просто при тях камерата не е такъв приоритет.

 

Share This Story!

No Comment

Comments are closed.