Тази статия е насочена към хора, които се стремят да имат един наистина бърз уеб сайт, но се чудят какво още да подобрят по него. Реших да изброя 5 неща за които трябва да сме сигурни, че сме отлични, за да може нашия уеб сайт да е бърз колко се може повече.

Компресирани снимки

Компресирането на снимки изисква собствена стратегия за всеки сайт, но накратко трябва да знаем тези 3 прости правила:

  1. Никога 100% jpeg quality в уеб
  2. PNG се компресира трудно за уеб (освен ако нямате сорс кода на tinyPNG, compressor.io), избягвайте да го използвате при големи изображения
  3. Векторни графики – SVG е форматът.

Използването на 100% JPEG качество е донякъде доста излишно за уеб. Откакто пък и srcset=““ тага съществува в HTML5, което прави снимките респонсив доста лесно, това не трябва да е особен проблем.

PNG формата от своя страна е формат не толкова подходящ за уеб според мен. Качеството което предлага е по-високо от това на JPEG, включително и опцията за алфа канал (прозрачност), но лично аз гледам да го избягвам, тъй като компресирането му не е толкова лесно все още. За изображения които са част от темплейта на сайта, като логото и някои други икони, използвайте SVG – напълно подходящ за векторни изображения, което даже ще подобри качеството на уеб сайта за мобилни устройства.

Оптимизирайте сървъра

Когато ползвате общ споделен хостинг, тогава нещата са лесни, грижата е почти никаква. Но когато уебсайтът порастне и трафика е толкова голям, че споделения хостинг просто вече не е решение, трябва да се поддържа собствен сървър, било то виртуален или физически. Това от своя страна също изисква известна доза грижи като редовен бекъп, оптимизация и прочие. Много е важно да се оптимизира на макс, като се използва последната PHP версия например, NGINX за load balancer ако е нужно, и разбира се – оптимизирайте скриптовете на вашия сайт, така че машината да не се „дави“ докато чете кода.

Кеша му е майката!

Третото наистина важно нещо е как кеширате и каква е вашата стратегия. Наблягам повече на кеша във браузъра, тъй като този на сървъра се решава сравнително лесно. Изграждането на правилна стратегия как уебсайтът да се кешира в браузъра,не само ще ви спести стотици ненужни заявки към сървъра, но и ще направи изживяването на потребителя в пъти по-добро.

Тънкости които трябва да знаете са например:

  1. Използването на etag
  2. Кеширане на изображения
  3. Кеширане на скриптове и css. Тук желая да подчертая, че при използването на версиониране при тези скриптове, това е един доста голям плюс.

Share This Story!

Loading Facebook Comments ...