От доста време не съм писал на тема оптимизация за търсачки, затова реших да споделя с вас 3 инструмента които аз използвам в ежедневието си. Реших обаче да споделя и не само кои са инструментите, но и как да ги използваме правилно или поне по-добре донякъде. Инструментите са безплатни и интересното е, че са продукти на Google, което само по себе си говори, че това са важни и полезни инструменти.

Инструмент #1: Page Speed Insights от Google

Google Page Speed

Първият инструмент е свързан с техническата част на вашия уеб сайт. Вероятно може би повечето от вас го знаят, това е Google Page Speed Insights и служи за това да тества колко бързо вашият уебсайт се зарежда от телефон и настолен компютър.

Защо намирам инструмента полезен? Инструмента показва често срещани технически грешки в сайта Ви, но също така Ви и показва как да ги премахнете. Тествайте вашият уеб сайт, ако точките Ви са общо над 85 от 100, то резултата Ви е много добър и сте в зелената зона. Ако са по-малко от 50, сте в червената, което означава, че трябва да поправите грешките в сайта Ви незабавно, тъй като вероятността те да играят роля при класирането на сайта в търсачките е наистина голяма.

Инструмента също така следи и за грешки при мобилната версия на вашия уебсайт, нещо за което гугъл се грижи отдавна и е наистина важно при класирането за търсачки. Моят съвет е да проверявате всеки ваш и клиентски уеб сайт с този инструмент, тъй като то показва не само как гугъл вижда вашия уеб сайт, но дава и наистина ценни съвети за поправянето на техническите грешки.

Инструмент #2: Webmaster tools

Няма уебмастър който да не ползва Webmaster Tools, дори и хората без познания в seo ползват webmaster tools тъй като ползите от него са наистина много. Ето и главните причини защо този инструмент е толкова важен:

  • Показва 404 страници, както и други технически грешки, заедно с тяхното решение
  • Показва отново как гугъл вижда уеб сайта Ви, като например наситеност на кл. думи
  • Показва какви търсения има вашия уебсайт и кои страници имат най-много кликове.
  • Показва колко добре е структурирано съдържанието (Structured Data)
  • Дава възможността за събмит на sitemap
  • Дава възможността за ръчно премахване на страници от индекса.

Това не са всички, но някои от най-важните причини да ползвате този инструмент за оптимизацията на вашия уеб сайт. В комбинация със следващия инструмент, този инструмент Ви дава доста добри статистики относно индексирането на вашия уеб сайт.

Инструмент #3: Google Analytics

Google Analytics

Най-използвания инструмент за следене на трафика и посетителите на вашия уеб сайт. С възможност за следене в реално време, бих казал, че този инструмент има доста алтернативи, но няма конкуренция пред себе си.

Както казах по-горе, в комбинация с Webmaster tools, този инструмент може да Ви бъде наистина от полза при оптимизирането за търсачки. Аз лично използвам инструмента, за да следя откъде идва трафика, какъв процент от този трафик е от търсачките и също така, за да следя събития по уеб сайта.

Инструментът дава страшно много информация за вашия уеб сайт и трафикът му, а в комбинация и със събитията (Events), бих казал, че това е един супер мощен инструмент ако попадне в правилните ръце. Има милиони книги, уроци и упътвания, за това как да използваме Google Analytics най-ефикасно, погледнете ги защото съм сигурен, че повечето от нас ги ползват само, за да следят колко уникални посещения имат дневно или месечно.

 

Това бяха трите най-важни и може би най-използвани инструменти от всеки уебмастър. Едва ли има някой истински уебмастър или seo гуру който да не познава или ползва тези три инструмента, а ако пък Вие не сте ги ползвали досега, направете го!

В някоя от следващите ми статии ще разгледам конкретни случаи и също така как да използваме някои от горепосочените инструменти по-ефикасно, за да поправим фатални грешки в нашия уеб сайт и оптимизираме за търсачките.

Share This Story!

No Comment

Comments are closed.