Бързината на даден сайт винаги е била важен фактор, както при оптимизацията за търсачки, така и за добрия user experience. Голям процент от всички wordpress сайтове са наистина бавни, което ги дърпа на задни позиции в търсачките, за това е наистина важно да се погрижим сайта ни да се зарежда бързо. Ако използвате темплейт от themeforest, има голяма вероятност да използвате visual composer, който се базира на shortcodes и прави сайта наистина тромав. Тогава се налага да прибегнем към първата и най-важна стъпка :

Кеш плъгин

Избора на кеш плъгин зависи от хостинга с който разполагате. Аз използвам СуперХостинг и използвам W3 Total Cache, за да се възползвам от Memcache. Ако и Вие сте на СуперХостинг, то този кеш плъгин е най-подходящ за вас, ако използвате друг apache хостинг, препоръчвам използването на WP Super Cache използващ mod_rewrite. И в двата случая се генерират статични html страници, като при Memcache всичко се запазва в паметта на сървъра, докато при mod_rewrite страниците биват генерирани и записани на твърдия диск. След като сме инсталирали кеш плъгин, следва да прибегнем към следващата голяма стъпка.

Оптимизация на изображения

Тук лично аз плъгини не използвам. Всички изображения които качвам на сайта биват компресирани преди това, но тъй като има някои наистина добри плъгини, ще ги спомена тук. Имайте предвид, че инсталирането на всеки плъгин, малко или много забавя вашия уебсайт, за това предпочитам ръчното компресиране на изображенията. Въпреки това има 2 наистина известни плъгина които компресират снимките (съществуващи и новокачени) на вашия сайт – единия от тях е Smush.it. Другият е Kraken.io. Това са две онлайн услуги за компресиране на изображения които имат собствени wordpress плъгини. Оптимизацията на изображенията във вашия уеб сайт е наистина важна, особено при мобилната версия, за това не пропускайте да компресирате всички изображения.

След като сте сигурни, че всички изображения са компресирани е време да обърнем внимание на друго важно нещо забавящо наистина голям процент от сайтовете в интернет – JavaScript

Оптимизация на JavaScript

За наше щастие с html5 идват атрибутите “async” и “defer” на тага <script></script>. Както може би вече се сещате, атрибутът async означава, че дадения скрипт бива зареден асинхронно докато се зарежда страницата. Доста често това създава проблеми, особено когато се нуждаете от jQuery библиотеката. В такива случаи препоръчвам използването на defer атрибутът, който оказва на скрипта да бъде зареден чак след пълното зареждане на страницата. Това е наистина важно и за мобилната версия на вашия уеб сайт, тъй като макар и в повечето случаи компресиран, javascript кода отнема процесорни ресурси и време за изпълняване на задачите дадени на браузъра, а нашата цел е да се спести време и сайта да се зареди бързо. Тук искам да отбележа, че абсолютно не е важно дали ще поставите даден javascript в горната или долната част в кода на вашия сайт, тъй като това е абсолютно без значение при използването на двата html5 атрибута. След като javascript кода на сайта не ни забавя повече е време да преминем към оптимизацията на цялостния статичен html код

Минимизиране на html

За wordpress има едно наистина добро решение и то е плъгина WP Html compression. Ако пък използвате W3 Super Cache, то няма нужда от инсталирането на нов плъгин, тъй като кеш плъгина предлага и компресия на крайния сорс код на вашата страница. Често се случва когато вашият сайт има наистина много javascript той да не сработва след компресирането му от W3 Super Cache, тогава може да прибегнете към инсталирането на новия плъгин.

Ако сте изпълнили горните стъпки, то вашият уеб сайт би трябвало да има зелен (над 85 точки) резултат в Google Page Speed Insights. При доста от грешките показани от този инструмент се предлага и тяхно решение, но за wordpress, гореспомените плъгини решават доста от проблемите показани в инструмента на Гугъл.

Кеширане на браузъра

Последно, но не и по важност е кешът на браузъра. Представете си, че имате потребител който отваря над 10 страници и трябва всеки път да сваля картинка наново. Разбира се повечето браузъри кешират сами сайтовете и не е нужно да отделяме специално внимание на това, но ако искаме да сме сигурни, можем да добавим няколко реда в .htaccess файла където да окажем кои видове файлове за колко време да бъдат отделени в кеша на браузъра.

Ето и кода за кеш от браузъра който можем да добавим в .htaccess :

ExpiresActive On
ExpiresByType image/gif "access plus 7 days"
ExpiresByType image/ico "access plus 7 days"
ExpiresByType image/jpeg "access plus 7 days"
ExpiresByType image/jpg "access plus 7 days"
ExpiresByType image/png "access plus 7 days"
ExpiresByType text/css "access plus 7 days"
ExpiresByType text/javascript "access plus 7 days"
ExpiresByType application/x-javascript "access plus 7 days"
ExpiresByType application/javascript "access plus 7 days"

Share This Story!

Loading Facebook Comments ...