Сигурно се чудите за какво говоря, но това няма да е за дълго. Започнах да работя със нови уеб инструменти и техники, които накратко казано промениха разбирането ми за програмирането в бъдеще. Чували ли сте за Parse? Ако не сте, сега ще Ви обясня що е туй чудо.

Parse е набор от API инструменти и други екстри, достъпни за различни програмни езици и платформи. Parse Ви позволява да изработите вашият проект за много по-кратко време с помощта на своите NoSql бази данни и богато API. Достъпен е за езиците PHP, JavaScript, Java, Objective-C (iOS) и други. Има полезни екстри като анализиране и следене на приложението от parse.

Но каква е концепцията на cloud програмирането?

Накратко – не се тревожите за хостинг и бази данни. Parse Ви подарява хостинг който е с лимит до 30req/s (зависи от приложението, но за сравнение горе-долу, това са 10 wordpress сайта, всеки правещ по 500 уникални дневно трафик). Parse е тясно свързан с Facebook, което означава, че Facebook API е вграден отчасти в Parse, тъй като това е услуга на самият Фейсбук 🙂

Предимствата в уеб?

Ако досега сте програмирали с php, mysql и apache, то може да Ви се наложи да ги забравите. За уеб Parse използва Node.JS технологията (JavaScript изпълняван от сървъра който е в пъти по бърз от LAMP) + NoSql оптимизирана база данни за наистина голямо количество информация (смятайте че да имате 4 000 000 записа в две таблици, join-а не е проблем )

Предимставата за mobile development

Предимствата не са малко, но най-голямото от тях е функцията push notifications. Безплатната версия Ви позволява да пращате 1 000 000 нотификации на месец (не е малко, нали?). Другото което е, че се забързва процеса по пускане на приложенията в съотвените google play store, apple app store и windows market.

Извод

С parse не се тревожите за неща като сигурност, дали някой ще направи sql инжекция или ще придобие по друг начин неправомерен достъп.

Аз използвам parse, в комбинация със Bootstrap и някои Node.JS eкстри, разработването е в пъти по-бързо отколкото писане на софтуер за нормален php хостинг.

Share This Story!

No Comment

Comments are closed.