В тази статия реших да обърна специално внимание на оптимизацията за мобилни устройства. Това включва оптимизацията за телефони и таблети. Много хора взимат bootstrap и решават, че повече няма да я мислят за мобилните версии.

Да ама не! Мобилните устройства навлизат все повече в нашето ежедневие и това е само една от причините да им обърнем по-голямо внимание. По принцип плескането на responsive design е бързо решение. Правилно ли е обаче? Нека обърнем внимание на няколко главни акцента при мобилните уеб сайтове:

– Бързина

– Дизайн (изчистеност)

– Структура на сайта

При responsive дизайн на даден уеб сайт, бързината на мобилната версия хич не се променя. Това ще рече, че ако имате снимка на десктоп версията, но на мобилната се скрива със css, тя все пак бива зареждана. Друг подобен проблем са и скриптовете, които винаги се зареждат макар и не винаги да го искаме. При мобилните устройства с мобилен интернет, най-често бързината на интернета е ограничена. Не всички имат най-новите iPhone или Samsung Galaxy телефони, което значи, че и процесорната мощ също е ограничена. Тук оптимизацията е най-трудна и обикновено аз лично я правя по два начина :

– Избор на добър кеширащ плъгин

– Избор на плъгин компресиращ всички снимки на сайта

На теория това не е правилно. Най-правилно би било да се изработят специални версии за телефони и таблети, но тъй като всеки знае, че техниката напредва с неосезаема скорост, никой не го е грижа за това. За това моя съвет е : компресирайте снимките на сайта си и ги оптимизирайте, също така кеширайте сайта си по най-добрия начин предлаган от вашия хостинг.

Оптимизацията на бързината на мобилната версия също би могла да се постигне и чрез подобряване на дизайна. Въпреки, че responsive версиите на дизайна за десктоп не изглежда хич зле, все пак е добре да се посъветвате с някой Mobile UX експерт.

Относно структурата на сайта – ако тя е оптимизирана за десктоп, в повечето случаи със responsive дизайн тя се настройва правилно за мобилните устройства, въпреки това е хубаво да метнете едно око на мобилните версии и да видите къде може да се оптимизира и да се премахне каквото е излишно.

Надявам се да съм помогнал на някого и запомнете – responsive дизайн е само половината от работата за добрата мобилна версия на уеб сайт.

Share This Story!

No Comment

Comments are closed.