В текущата статия ще разгледаме какво е „дълга опашка“ при SEO, защо трябва тя да ни е приоритет и как да се възползваме от нея. Ще обърнем внимание на най-важните неща, които трябва да имате предвид при такъв вид оптимизация.

И до днес много хора смятат, че SEO оптимизацията се изразява в това оптимизаторът да се стреми да позиционира сайта възможно най-високо по къси и силно конкурентни търсения, като „застраховки“ например. Всъщност работата му е да генерира таргетиран трафик от търсещите машини изобщо. Сигурен съм че разликата в концепцията е видима. За съжаление това се разбира от много малък процент клиенти.

Не са редки случаите клиент да пожелае оптимизация за силноконкурентна дума, но да не разполага с подходящият сайт, ресурс и/или линкове. При такива случаи редовно се прилага подхода, който се нарича оптимизация за дълга опашка или Long-Tail SEO. Казано на български, оптимизация за много на брой ключови думи/фрази с по-голяма дължина и по-ниска конкуренция. Звучи като много безсънни нощи работа, но всъщност не е.

Ще дадем пример с една от най-желаните ключови думи „наем“. За да бъде добре позициониран в търсачките по тази ключова дума, един сайт трябва да е написан перфектно и оптимизиран по същия начин. Освен това, трябва да има нужния авторитет, много входящи линкове и огромно количество съдържание. Но не е задължително да гоним подобен общ термин. Да не говорим, че повечето хора биха конкретизирали и търсили с повече от една дума. Средното търсене в Google вече е 3-4 думи!

Например „апартамент под наем“ елиминира доста голяма част от конкуренцията с ключова дума „наем“, тъй като много сайтове оптимизират за друг вид наеми. Така можем да минем през фразата „апартамент под наем в София“, после отпред да добавим „двустаен”, накрая да завършим с „двустаен апартамент под наем в центъра на София“, което е силно таргетирана фраза. Тя ще ви даде много по-малък bounce-rate, има по-голям шанс да конвертира и не е трудна за постигане.

Да приемем, че имаме достатъчно съдържание – можем да направим по една страница за всеки квартал на София. Цялостната идея на дългата опашка е да се таргетират възможно най-много слабоконкурентни ключови фрази, тъй като повечето хора имат специфични нужди и търсят точно тези конкретни фрази. Именно затова структурата на сайта в случая е изключително важна, нейната йерархия, заглавия и съдържание.

Може да използвате който и да е от инструментите за генериране на ключови думи, за да откриете важните фрази, спрямо които да изградите структурата. Не забравяйте и вътрешната свързаност, която е част от структурата. Всяко съдържание трябва да е на максимум 3 клика разстояние от началната страница. Ще са ви нужни дълбоки линкове както от самия сайт, така и от външни ресурси.

Бъдещето е в конкретните търсения и големите по обем сайтове. Позиционирайте се от сега със сайта, оптимизиран за дълги търсения, обслужвани от достатъчен брой вътрешни страници. Последните вече се класират по-силно и от началната страница на сайта. Старайте се всяка страница да обслужва само едно търсене или една тема (topic) от изключително сродни търсения. Едно полезно видео по темата:

Share This Story!

Loading Facebook Comments ...