SEO Тенденции за 2014-та година

Оптимизацията за търсачки еволюира през всяка изминала секунда, а след ъпдейта на Гугъл “Панда 4.1”, отново ни се напомни, че трябва да ходиме по пътя на бялата шапка, а не черната. Това което е новото обаче, че през тази година SEO промени цялостния си вид и всички разбрахме, че оптимизацията за търсачки, не е просто оптимизация за търсачки (малко глупаво звучи, но да, така е).

Интересни SEO “факти”

Реших да споделя нещо интересно с вас, “фактите” са насъбрани от интернет и не мога да гарантирам за достоверността им, но със сигурност има голяма доза истина.

 1. Първите 3 позиции в SERP-а получават около 70% от кликовете, а пък едва 5% от търсенията са стигали по-далеч от 5-та страница.
 2. Заглавието на една страница е най-важния сео фактор, след качеството на текстовото съдържание.
 3. Доказано е, че страници с мета описание между 100 и 150 думи се класират по-добре от страници които нямат такова описание.
 4. Ако инсталираме WordPress със стандартния темплейт + плъгина за SEO oт Yoast, то нашата On-Page оптимизация е над 50% готова!

Що е то SEO 2.0 ?

Вероятно все повече виждате и чувате за SEO 2.0 и се питате какво ли е това? SEO 2.0 е тенденция която цели за брандирането на даден проект и възвръщането на неговите инвестиции чрез оптимизацията за търсещи машини.

Първоначално сео бе просто една роботизирана оптимизация целяща само да ви даде хубави позиции и Pagerank, сега след като pagerank “издъхна” нещата се промениха и вече се мисли доста по-мащабно.

Оптимизацията за търсачки включва в себе си добрия дизайн и user experience, нещо за което много малко хора са се замисляли през 2005/2006-та примерно. Спокойно бих казал, че seo тенденциите включват в себе си и тенденциите са дизайн и експириънс, въпреки, че технологията винаги закъснява с малко.

Фактори за оптимизация на търсещите машини през 2014-та година

Тук споделям лично мнение и опит, като повечето неща съм ги намерил в интернет, прочел и тествал, това което работи за мен го споделям и за вас. Ето ги и топ факторите за оптимизацията на уеб сайт в търсещите машини:

 1. Съдържание
  1. Съдържанието е най-важния фактор, колкото и да е красив сайта Ви, ако в него се пишат простотии, то Вие нямате шанс.
 2. Присъствие в социалните мрежи
  1. Присъствието в социалните мрежи стана наистина важно за оптимизацията на търсещите машини, особено след появата на google+.
 3. Авторитет и достоверност на сайта
  1. Граматика, беклинкове и това колко често се публикува във вашия сайт са други топ фактори които са наистина определящи

Share This Story!

No Comment

Comments are closed.