Премиум серията на Sony наречена ‘Xperia Z’ стартира преди около година и половина, като за времето до сега японската компания успя да представи цели три флагмана спазвайки стриктно 6-месечения цикъл на пускане на моделите. Sony Xperia Z1 дебютира в средата на 2013 г, бързо последван от Xperia Z2 и Z3 през 2014г. Заедно с флагманите, Sony пусна и умалени ‘Compact’ версии на Z1 и Z3, които са и с по-достъпни цени. Тук ще се опитам да спомена по-важните особености на Xperia Z3 и Xperia Z3 Compact.

Sony Xperia Z3 следва почти стриктно линията на първия и втория модел от Z серията с преден и заден панел покрити със стъкло, и тяло изградено от алуминий и пластмаса. Z3 е доста стилен модел, донякъде по-стилен от премиум модела на Самсунг – Galaxy S5. В същото време, Z3 е устойчив на вода и е капсулован. Това значи, че батерията не може да се смени лесно в домашни условия и слотовете за СИМ картата и MicroSD не са скрити вътре в апарата, а са поместени отстрани на корпуса под защитно пластмасово капаче. За сметка на това, телефона предлага много добра водна защита, IP55 и IP 58, което значи устойчивост на потапяне във вода и водни пръски.

Xperia Z3 изглежда като Xperia Z2 след 6-месечна диета. Новият модел е по-тънък /само 7.2 мм/, по-къс и по-лек /тежи 152 грама/ от предшественика си. Теглото е впечатляващо за размерите, като подчертавам, че е използван отново алуминий в комбинация със закалено стъкло от двете страни. Визията е много елегантна и стилна, но също както и при Z2, всяко едно изпускане върху твърда повърхност може да е фатално.

Краищата са леко заоблени, което повишава ергономичноста. Бутоните са със същото разположение, като единствено LED индикатора е преместен в лявата горна част на Z3. Долният говорител е леко променен спрямо Z2 – с по-тесни отвори, но с подобрена сила на звука.

Дисплеят e 5.2 инча с резолюция от 920 х 1080 пиксела. Сони твърди, че IPS LCD Triluminos екранът е един от най-качествените на пазара с отлична яркост и рязкост на образа. Наистина, цветовете и контраста са на високо ниво, а с вградените настройки на бялото могат да се постигнат още по-добри резултати. Z3 вече работи с nano-SIM карта вместо micro-SIM при Z2. SIM слотът е преместен в дясната страна на устройството, непосредствено до microSD. Бутоните за камера, звук и power са също в дясната страна. В лявата част се намира USB порт.

При Z3, Sony използва по-бърз процесор Snapdragon, който вече цъка на 2.5GHz вместо 2.3GHz. Вътрешната памет е непокътната – само 16GB, които за щастие могат да се разширят с външна microSD карта. Батерията предлага 100 mAH по-малък капацитет от Z2 – жертва на силно редуцираната дебелина на тялото. Z3 работи с Android 4.4 KitKat и включва някои софтуерни добавки от Sony. Според японците, най-новият Android 5.0 ще пристигне като ъпдейт много скоро.

Камерата и софтуера обработващ снимките при Z3 са почти непокътнати спрямо Z2, с малки подобрения като Manual и Superior Auto. Сензорът е 20.7МР. Предлагат се и някои предварително инсталирани лещи и възможност за сваляне на допълнителни директно от оригиналното Camera приложение. По отношение на качество на снимки и видео, Z3 e с една от най-добрите камери при Андроид телефоните – снимките са с относително ниско ниво на шум, добър баланс на цветовете, и контраст.

Sony Xperia Z3 Compact има сходна визия с оригиналния флагман Z3, но тялото е изцяло от пластмаса и има по-компактни размери. Предния и задния панел отново включват закалено стъкло, а телефонът е издръжлив на вода. Дебелината е 8.6мм, което е повече от Z3. Теглото е само 129грама, колкото при Iphone 6. В сравнение с предшественика си /Z1 Compact/, Sony Xperia Z3 Compact има по-голям дисплей – 4.6 инча с HD резолюция /720р/. Използвана е също и популярната Bravia технология, което води до отлично качество на картината и акуратни цветове.

Приликите между Z3 и Z3 Compact продължават и отвътре. Процесорът е също Snapdragon 801 работещ с 2.5 GHz. RAM паметта е по-малко /2GB/, но и това е напълно достатъчно за безпроблемната работа и при тежки игри. Апаратът има и 16 GB памет на разположение за ОС, снимки и файлове. Отново познатия 1/2.3“ сензор снимащ с резолюция от 20.7МР сензор се намира на гърба на Z3 Compact, което води от същото качество на видео и снимки като при по-големия събрат. Селфи камерата е 2.2МР и не трябва да очакваш чудеса при снимки пред огледалото, въпреки че за Instagram ще свърши работа.

Като заключение смятам, че и двата модeла са доста актуални премиум телефони с мощни процесори, добри камери и отлични дисплеи. Следващия флагман (Xperia Z4) се очаква да предложи значително по-големи стимули за ъпгрейд на собствениците на Z3/Z3 Compact като телефона ще трябва да излезе най-късно до лятото. Според редица слухове, Сони иска да увеличи жизнения цикъл на продуктите си, представяйки само по един флагман за годината. Спекулира се, че Xperia Z4 може да дебютира на Computex в началото на Юни.

 

Share This Story!

No Comment

Comments are closed.