Интернет днес е основен информационен канал и мощно средство за промотиране на продукти и услуги, а активните уеб сайтове са милиони. Всяка компания, специалист или дори обикновени потребители се стремят да са добре представени в интернет пространството. Но направата на сайт от нулата не е лесна задача, като това може да ви коства много време и ресурси. За щастие име решение на този проблем, и това са т.н. системи за управление на съдържанието (CMS) с отворен код, предлагащи голяма свобода и лесно управление на сайта посредством администраторски панел с user-friendly интерфейс.

Накратко, различните CMS ви позволяват да създавате и управлявате лесно уеб сайтове в една добре структурирана работна среда. Текст, снимки, видео, файлове, мултимедия, и друго съдържание се съхраняват на избран от вас сървър, върху който предварително е инсталирана CMS система. По този начин, всеки потребител с парола и достъп до админ панела на сайта, може да публикува, редактира, изтрива, премества съдържание и прави настройки по сайта бързо и лесно, и без задълбочени познания по програмиране.

Най-добрата и популярна CMS система е WordPress. Създадена през 2001 г. като безплатен инструмент за уеб блогъри, днес тя е достигнала статус на най-популярна платформа за създаване на сайтове (не само блогове), с редица предимствата пред своите конкуренти, като все още е и напълно безплатна!

В момента над 70 милиона уеб сайта работят под WordPress (или над 20% от всички съществуващи), а техния брой нараства прогресивно. Но защо WordPress е толкова популярен? Освен, че е безплатен, лесен за инсталиране и управление, има още редица други фактори в подкрепа на твърдението, че WordPress е най-добрата система за създаване на уеб сайтове. Нека да разгледаме основните предимства на тази CMS.

Удобен интерфейс

WordPress е изключително популярен, защото дава възможност на всеки потребител да стартира свой собствен сайт, независимо дали има технически познания в областта или не. Системата е лесна за инсталиране и конфигуриране, както и лесна за персонализиране благодарение на простия си и удобен интерфейс с множество функции и менюта. WordPress дава възможност за бърз и лесен контрол върху съдържанието на сайта или блога. Промените могат да се правят от всеки компютър или таблет, без нужда от инсталиране на специализиран софтуер и задълбочени познания по програмиране. Платформата за сайтове е преведена на почти всички езици, включително и на български, затова няма нужда да владеете чужд език. Чрез вграден визуален редактор лесно можете да променяте и оформяте текстовете – шрифт, подравняване, номериране, и др.форматиране, а всичко това става лесно и за броени секунди. За по-напредналите потребители има възможност за превключване от стандартен към HTML редактор.

Пълен контрол

WordPress е много мощна система, като можете да постигнете забележителни крайни резултати след надграждане и развиване на първоначалната базова инсталация. Един от основните принципи на WordPress е неговата отвореност и адаптивност, което дава възможност на хиляди разработчици непрекъснато да допълват и развиват платформата, създавайки различни добавки и приложения за WordPress.

След определени базови настройки на ядрото, може да персонализирате дизайна и функционалността на сайта според конкретните си нужди и предназначението му – информационен, корпоративен сайт, личен блог и т.н. Например, при публикуване на новина или статия, заглавието може да се показва и на началната страница, с кратък откъс от текста и умалена заглавна снимка. WordPress ви позволява да добавяте неограничен брой уиджети, менюта, реклами, календар, и още безброй елементи само с провлачване на мишката към съответния sidebar.

Благодарение на факта, че WordPress е с отворен код, за него съществуват хиляди безплатни и платени темплейти, приставки, теми и допълнителни функционалности. Благодарение на всички тях, може със съвсем малко средства да създадете качествен и напълно конкурентен сайт, такъв сякаш е правен по поръчка а не с безплатна система. Съществуват и доста платени premium добавки и теми, а към тях се предлага пълна техническа поддръжка, т.е винаги може да разчитате на подкрепа от WordPress обществото или от разработчика на конкретната добавка.

Затова няма нужда да инвестирате огромни средства в развитието на уеб проект. Започнете изграждането на сайта от зададената при инсталацията на WordPress рамка, след което го развийте и усъвършенствайте, благодарение на хилядите приставки, добавки и темплейти.

С плъгините, може да създадете дори собствен електронен магазин, да добавите в сайта бутони за споделяне в социални мрежи, да интегрирате коментари от Фейсбук. Може да добавяте лесно видео, галерии със снимки, форма за контакти, онлайн проучвания, анкети и още много неща, а най-хубавото е, че повечето добавки са абсолютно безплатни. И не на последно място – съвременните теми за WordPress са с адаптивен дизайн и са напълно оптимизирани за мобилни устройства.

Добра оптимизация

Важен фактор за популярността на даден сайт е добрата му оптимизация. WordPress сайтовете се харесват на Google и другите търсачки, благодарение на много вградени инструменти като автоматичен sitemaps, възможност за Мета заглавия и описания, ключови думи и др. SEO елементи. Допълнителни плъгини за SEO дават възможност за фина настройка и по-добра оптимизация на сайтовете, за да се постигне още по-добро класиране в търсещите машини.

Помощ отвсякъде

Понеже сайтовете под WordPress са милиони, системата има подкрепата на хиляди разработчици по цял свят, а вие може да намерите решение на всеки възникнал проблем. Официалния форум или други сайтове свързани с CMS платформи, са места пълни със съвети за проблеми с инсталация, настройка, темплейти, приставки, и всякакви бъгове свързани с WordPress. Просто се регистрирайте и попитайте по-опитните потребители за възможното решение на вашия проблем.

Екипът на WordPress пуска периодично важни ъпдейти с подобрения, кръпки и нови функции. Това е най-често обновяваната система, затова все повече професионалисти залагат именно на WordPress за разработка на нови сайтове.

Накратко,  WordPress е водещата система за създаване и управление на уеб сайтове, като тя предоставя неограничени възможности и функционалност, благодарение на хиляди добавки и теми. И не на последно място, поддръжката на WordPress е лесна, а разходите за сайт направен с тази CMS са много по-ниски, отколкото при разработването на проект от нулата. Доверете се на WordPress и стартирайте вашия сайт още днес.

 

Share This Story!

No Comment

Comments are closed.